Sorø Økojord
Danmarks økologiske jordbrugsfond.
15944
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15944,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-4103

Sorø Økojord

Sorø øko-jord – idé, finansiering og organisering

Ideen

Ideen er at lave en økologisk gård i Sorø kommune ved hjælp af mange mindre (og evt større) primært lokale investorer. Det handler om at bidrage til en lidt grønnere kommune med produktion af sunde lokale fødevarer, bedre dyrevelfærd, ingen brug af sprøjtemidler og andre kemikalier.

Der er tre centrale formål med Sorø økojord:

  • at flytte et konventionelt landbrug til økologisk drift
  • at bidrage til omstillingen til en bæredygtig landbrugsproduktion – herunder at få øget biodiversitet og en klimamæssigt forsvarlig produktion
  • at bidrage til produktionen af lokale økologiske fødevarer

 

Finansieringen

Vi benytter en velfungerende forretningsmodel fra Dansk Økojord A/S. Den går i al korthed ud på, at man køber aktier (for 10.000 kr eller mere) i Dansk Økojord A/S, som, når finansieringen er på plads, finder en velegnet gård og matcher den med en dygtig forpagter. Samtidig optager Dansk Økojord A/S realkreditforeningslån, så aktionærernes penge bliver mere end fordoblet. Den model har indtil nu gjort det muligt for Dansk Økojord A/S at investere 106 millioner i 11 gårde forskellige steder i landet. Til trods for Dansk Økojord A/S´ relativt korte levetid (den første gård blev købt i 2018), så præsterer gårdene allerede et lille overskud. Med en aktiekapital på en million kr er det muligt at købe jord for ca tre millioner ved at optage lån i DLR Kredit.

Konkret vil Dansk Økojord A/S åbne for tegning af aktier i en særlig pulje målrettet Sorø Økojord. Som investor kan man ikke forvente et stort overskud, men det er en konkret investering i jord og altså ikke en gave. I stedet for at have pengene stående til negative renter i banken kan man investere dem i jordopkøb, som bidrager til den grønne omstilling.

 

Organiseringen

Vi ønsker at kombinere Dansk Økojords professionalisme med et lokalt perspektiv. Det lokale perspektiv er funderet i en initiativgruppe i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Sorø (DN-Sorø). initiativgruppe vil arbejde på at finde et tilstrækkeligt antal aktionærer. Når gården er købt, vil initiativgruppe stile mod at være et bindeled mellem lokalområdet, aktionærerne og gården/forpagteren. Dansk økojord vil stå for at finde og købe en passende gård, optage lån, finde en dygtig forpagter, lave en forpagtningskontrakt, bistå forpagteren med relevant rådgivning og løbende føre tilsyn med at kontrakten overholdes og jorden drives i overensstemmelse med aftalen. For at sikre den fortsatte lokale forankring/orientering og for at gøre det klart, hvad man som aktionær investerer i, vil det være en betingelse for brugen af Sorø-aktierne, at der indskrives følgende i forpagtningsaftalen:

 

  • Forpagteren etablerer et gårdråd i hvilket DN-Sorø får tilbudt to pladser. Gårdrådet mødes 2-3 gange om året. Gårdrådets primære opgave er at støtte, rådgive og vejlede forpagter. Gårdrådets sammensætning skal ske med hensyntagen til at tiltrække størst mulig diversitet i rådet.
  • Det er en målsætning, at der også produceres med henblik på lokal afsætning
  • Forpagteren tager en gang om året initiativ til en markvandring, hvor interesserede aktionærer kan besøge ejendommen og høre om driften og aktuelle planer.
  • Driften af gården skal indtænke hensyn til biodiversitet og optimerede klimaløsninger

 

Forpagteren kan i samråd med gårdrådet afholde høstmarked/høstfest for aktionærerne og/eller etablere mindre jordområde, hvor interesserede aktionærer kan dyrke (og eksperimentere med) mindre nyttehaver eller lignende. Men det må være på frivillig basis og er ikke en del af forpagtningsaftalen.

Projektet er etableret af en initiativgruppe i samarbejde med DN-Sorø. Foreløbige medlemmer af initiativgruppen er Morten Suhr, Michael Torp og Morten Knudsen.

 

Om Dansk Økojord A/S

Danmarks økologiske jordbrugsfond blev stiftet i 2017 af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk landsforening. Fonden har stiftet datterselskabet Dansk Økojord A/S, som i januar 2022 har en aktiekapital på over 39 millioner kroner. Aktiekapitalen suppleres med realkreditlån, så Dansk Økojord A/S har mere end 100 millioner kroner til opkøb af jorde og gårde. Dansk Økojord A/S har foreløbig investeret mere end 106 millioner i opkøb af 11 ejendomme til økologisk produktion. Man kan læse mere om Dansk Økojord A/S her: https://jordbrugsfond.dk/

 

Processen i forbindelse med salg af aktier

Der afholdes informationsmøde 26/10 2022 på Værkerne i Sorø. I perioden 26/10-1/12 kan man få mere information samt signalere sin interesse ved at henvende sig til Michael Torp, Morten Suhr eller Morten Knudsen (se kontaktoplysninger nedenfor). Hvis initiativgruppen samt Dansk Økojord på den baggrund vurderer, at det er sandsynligt, at det er muligt at rejse en aktiekapital på minimum en million kroner, vil det fra 1. januar 2022 blive muligt at købe aktier i Sorø økojord. Salget af aktier vil løbe seks måneder.

Hvis det mod forventning ikke lykkes at samle et beløb, som gør det muligt at købe en gård i Sorø kommune inden for tre år regnet fra 1. januar 2023, vil aktionærerne kunne få deres indskud retur (fraregnet et administrationsgebyr på 4% til Dansk Økojord A/S) – eller de kan vælge at lade indskuddet indgå i Dansk Økojords generelle aktiepulje til køb af gårde.

 

Initiativgruppen i Sorø:

Morten Knudsen, Feldskovvej 32, 4180 Sorø, tlf. 2396 2394, mknudsen2502@gmail.com

Morten Suhr, Sønderskovvej 12, 4180 Sorø, tlf. 4030 4591, morten.suhr@mail.dk

Michael Torp, Storgade 20, 1. Sal, 4180 Sorø, tlf. 6078 9354, michael@mamami.dk

 

Dansk Økojord A/S:

Direktør Kim Qvist, Agro food park 15, 8200 Aarhus n, tlf. 40 36 03 09, kim@jordbrugsfond.dk

 

Aktier i Sorø økojord kan købes fra 1. januar 2023. Kontakt en fra initiativgruppen, hvis du er interesseret i at købe aktier. Så sørger vi for, du bliver opdateret når salget går i gang.