“Kongensbro” Truust Gade 85, 8882 Fårvang
Danmarks økologiske jordbrugsfond.
15580
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15580,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-4103

“Kongensbro” Truust Gade 85, 8882 Fårvang

Category
DØJ EJENDOMME

I juli 2018 investerede Dansk Økojord a/s i landbrugsejendommen på Truust Gade 85. Ejendommen er meget naturskønt beliggende ned til Gudenåen, og al jorden støder direkte op til åen. Arealet er på 7,6 hektar.

 

Ejendommen er primært købt for, at Dansk Økojord a/s kan få ”sin egen” ejendom. Forklaringen går tilbage til liberaliseringen af landbrugsloven i 2014, hvor det blev muligt at erhverve landbrugsjord overalt i landet, blot det bliver lagt til en eksisterende landbrugsejendom, og at bopælspligten bliver opfyldt.

 

Med denne investering har selskabet nu en ejendom, som sætter os i stand til at erhverve jord overalt i landet, primært landbrugsjord uden tilhørende bygningsmasse. Det betyder, at selskabet kan købe jord som sin primære investering, da man nu er i besiddelse af en eksisterende ejendom, hvor jorden kan lægges til. Det betyder ikke, at der ikke skal investeres i ejendomme med tilhørende bygningsmasse, men det betyder, at selskabet har fået friheden til at erhverve ”bygningsløse” ejendomme.

 

Endvidere er det nu muligt at undgå alt for mange utidssvarende bygninger med store vedligeholdelsesomkostninger til følge. Så for hver krone, der er sparet ved ikke at erhverve bygninger, er der flere midler til erhvervelse af arealer. Grundlæggende er det dyrkningsfladen der har interesse for selskabets og Fondens formål.

 

Med et erklæret mål om, at alle selskabets ejendomme skal være rentable, er der naturligvis også tænkt rentabilitet ind i denne ejendom. Dens primære funktion bliver dog, at stuehuset skal fungere som udlejningsbolig, således at bopælspligten efterleves. Der er tale om ikke færre end 221 m2 meget velholdt boligareal, en stald med mulighed for hestehold og al jorden samlet i et stykke. 

 

Ved købet af denne ejendom fik de tidligere ejere muligheden for at leje bygningen, indtil de havde fundet deres nye bolig. Det betød, at ejendommen blev lejet ud fra første dag og til en pris, som sikrede rentabiliteten. I øvrigt skal rentabiliteten også ses i det lys, at der øjensynligt undgås for mange investeringer i driftstunge bygninger andetsteds. Endvidere giver denne ejendom os muligheden for at kunne erhverve jord fra en given nabo til en økologisk landmand og dermed sikre den økologiske landmand muligheden for at udvide med en forpagtningsaftale. Dette er f.eks. tilfældet med vores investering i bygningsløs jord i Tøndermarsken (Pilegården), da de 72 hektar er lagt til denne ejendom, og Pilegården havde netop ikke behov for et ekstra stuehus, stald og lade, som blot ville belaste deres forpagtningsafgift negativt.

 

Udover det naturskønne element er ejendommens placering også attraktiv for fremtidig udlejning, da den ligger meget centralt i Østjylland. 35 min. kørsel fra Aarhus tæt på Silkeborg, Bjerringbro, Viborg og Randers.

 

Lejeaftalen er naturligvis sket med krav om, at arealerne skal drives økologisk, og at de restriktioner, som er pålagt ejendommen, overholdes. Arealerne til ejendommen består dels af en del § 3 naturområder, dels af sø-og å-beskyttelse samt en skovbyggelinje. Desuden er ejendommen placeret midt i Natura 2000-området, da arealet er en del af habitatområde 45: Gudenå & Gjern bakker.

 

På ejendommen er der også drikkevandsinteresser, så samlet set kan det konstateres, at ejendommen på mange måder har en både rig og sårbar natur. Det tager vi nu hånd om med en sikring af arealerne for fremtiden. Der er naturligvis ikke tale om en ejendom med et stort potentiale som landbrugsbedrift, hvilket heller ikke er målet med netop denne investering.

 

Dansk Økojord a/s har netop indgået aftale med et dansk IT selskab om at rejse 2 hektar klimaskov netop her på de skønne arealer ned til Gudenåen.

 

Den fremtidige udlejning m.m. forestås af daglig ledelse i Dansk Økojord a/s.