BAG OM
Danmarks økologiske jordbrugsfond.
14093
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14093,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-4103

Historien

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er stiftet i februar 2017 af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.

Fonden er stiftet med en egenkapital på 400.000 kr og er almennyttig/velgørende med hjemsted i Aarhus. Forud for stiftelsen var der foregået et intenst arbejde med at udvikle en fondskonstruktion. Dette arbejde skete i regi af en bevilling fra Villum Fonden til Økologisk Landsforening under projektet ” Det Samfundsnyttige Landbrug”.

Formålet efterleves ved at fonden via sit datterselskab; Dansk Økojord A/S stiftet i Februar 2018, erhverver jorde og gårde i Danmark. Dansk Økojord A/S har rejst sin kapital ved aktietegning, skete ved tegningsperiode fra 1. september 2017 – 31. januar 2018. Aktiekapitalen var ved stiftelsen 27,3 millioner kr.

Baggrund

Meget landbrugsjord er klar til generationsskifte og landbrugserhvervet er tynget af kæmpe gæld, med store finansierings udfordringer og lav indtjeningsevne. Yngre landmænd kan ikke skaffe den fornødne kapital og den konventionelle produktionsform tager ikke altid de nødvendige hensyn til naturen, drikkevandet og dyrene.

Naturen er under pres og diversiteten falder og flere af vores almindelige dyr og planter er truet, herunder bien. Store klimaudfordringer kalder på krav om CO2 reduktion, hvilket også bør ske i landbruget. Så kommende generationer af landmænd skal sikre større kulstofbinding i jorden og passe på de få mængder phosphor der er tilstede.

Mængden af økologiske forbrugere bare stiger og stiger både nationalt og internationalt. Og det er i både detail, foodservice og eksport. Den økologiske produktionsform skal forsyne det fremstormende marked. Det skal ske ved fortsat udvikling og innovation i produktionsformen, som en kontinuerlig proces og med fortsat at undlade kunstgødning, sprøjtegift og sikre høj og bedre dyrevelfærd. Men også med nye tiltag til gavn for naturen, miljøet og klimaet.

Manglende generationsskifte, et stigende økologisk marked, en natur under pres, kalder på supplerende modeller/løsninger for Dansk Landbrug, herunder også nye ejerformer, derfor; Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Kerneværdier

  • økologi

At fastholde og øge det økologiske landbrugsareal i Danmark

  • generation

At bidrage til et generationsskifte i dansk landbrug

  • natur & miljø

At bidrage til mere natur og bedre miljø

Hvordan

virksomheder gerne vil tage et medansvar for udviklingen af vores landbrug, natur, fødevarer, klima og vores drikkevand.

Vi udstedte derfor aktier som en mulig investering og mere end 770 har til dato investeret i Dansk Økojord a/s. Det betyder, at selskabet i dag har en aktiekapital på 27,3 millioner. Aktiekapitalen suppleres med realkreditlån, og således har selskabet ca ca. 100 millioner kr., at anvende til opkøb af jorde og gårde.

Før vi erhverver en ejendom, er det en forudsætning, at der findes en yngre, kompetent landmand m/k eller en økologisk bedrift, som vil udvide. Dernæst kan der laves en forpagtningsaftale, hvor det sikres, at Fondens formål efterleves. Vores aktionærer er meget generøse og har accepteret et lavt afkast for at bane vejen for fornuftig økonomi til næste generation af landmænd, kombineret med opnåelse af formålet om økologisk produktion.

Vi har forpligtiget os til at sikre en geografisk spredning i vores investeringer, og der skal være diversitet i produktionsformerne. Derfor er der også et ønske om mere grøntsagsproduktion på enkelte af vores ejendomme.

Dansk Økojord a/s står som ejer af jorden,  og i enkelte tilfælde også bygninger, men landmanden skal selv stille med egen virksomhed, besætning, maskiner og løsøre. Man kan sige, at vi stiller med komfuret, mens landmanden selv stiller med potter, pander og gryder – og har hånden på kogepladen. Vi har til gengæld ansvaret for, at jorden og naturen bliver behandlet som ønsket, og den tungeste gæld bliver taget af landmandens skuldre.

Klik på nedenstående knap for at læse prospektet, som er udgangspunkt for aktietegningen.

Hvem står bag

Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening er vores opdragsgivere og stiftere af Fonden, I datterselskabet Dansk Økojord a/s er der syv bestyrelsesmedlemmer. Økologisk Landsforening udnævner to medlemmer, Danmarks Naturfredningsforening udnævner et medlem, og disse tre medlemmer udnævner ved simpelt stemmeflertal yderligere to personer, som begge er uafhængige af stifterne.

Både Fond og selskab har ansat Kim Qvist som direktør til varetagelse af Fondens virke og daglige drift. Derudover er Liselotte Johansen ansat som økonomiansvarlig og Pernille Berg Engelhardt ansat til IT drift og kommunikation.

bestyrelsen

På nedenstående knap kan du læse mere om vores bestyrrelse, se cv, samt billede af alle repræsentanter.